De kinderen thuis tijdens corona: handige tips!

Ineens zijn ze allemaal thuis. De kinderen, je man en daar zit je dan… met een heleboel drukte, terwijl je er niet op had gerekend… Ik heb de afgelopen dagen van meerdere moeders gehoord, dat ze het een hele uitdaging vinden of er zelfs als een berg tegenop zien. Het ís ook ingewikkeld, zeker als je een of meerdere zieken hebt, of zelf ziek/ niet fit bent.

Hieronder geef ik wat ideeën, om de tijd door te komen samen. Lang niet alles zal bruikbaar zijn in jouw situatie. Maar misschien zit er net een tip tussen, waar je wat aan hebt. Ik wens jullie allemaal sterkte in jullie eigen situatie. En mocht het je prima vergaan, kijk dan eens om je heen. Er zijn genoeg gezinnen voor wie jij iets kunt betekenen!

Regelmaat en structuur

Wat voor veel kinderen helpt om een paar ‘lege’ weken door te komen, is regelmaat. Elke ochtend op de gewone tijd uit bed, aankleden, eten kan al een mooi begin zijn. Voor sommige kinderen is het fijn om daarin nog verder te gaan. Het is een idee om het ritme van school na te bootsen. Elke ochtend na het eten een bijbelverhaal lezen, liedjes zingen en daarna spelen. Om 10 uur fruit eten samen en even iets samen doen. Daarna lekker buiten spelen. Zo kun je de dag ‘inrichten’. Na 3 dagen weten de kinderen niet beter.
Hier vind je een voorbeeld van een dagschema. Je kunt het downloaden om zelf te gebruiken.

Met tieners kun je samen om de tafel gaan zitten om een rooster te maken. Denk daarbij aan (schermtijd voor) huiswerk, ontspanning en beweging. Ook klusjes kunnen deel uit maken van het rooster. Als ze toch thuis zijn en gezond, dan is het geen gek idee om hen ook deel uit te laten maken van de klussen die er te doen zijn.

Activiteiten

Er zijn kinderen die moeilijk tot spelen/werken komen. Ik weet er alles van. Waarschijnlijk zijn de leerkrachten van jouw kind(eren) op dit moment druk bezig om werk voor de leerlingen bij elkaar te zoeken die ze thuis kunnen maken. Zorg voor een rustige plek waar je kind aan het werk kan. Misschien is de beste plek wel zijn of haar slaapkamer.
Wordt er geen werk gestuurd, dan kan je op internet veel werkbladen en puzzelbladen vinden. Ook kleurplaten zijn overal te vinden. Een paar leuke tips:

 • Hier zijn werkboekjes te vinden, gesorteerd per thema en per jaargroep van de basisschool. Hierin zitten vooral puzzeltjes, taal- en rekenactiviteiten en kleurplaten
 • http://www.kleurversjes.nl is een website waar je veel kleurplaten kunt vinden over Christelijke liedjes of bijbelteksten. Op een erg vrolijke manier getekend. Ook vind je hier kleurplaten die te maken hebben met een feest.
 • YouTube: de liedjes van het kanaal van Meester Richard zijn leuk en worden ook vaak gebruikt op christelijke basisscholen.
 • Heutink heeft ook allerlei tips op hun website staan. Klik op deze link. Bedankt voor deze tip, Anne Lies!
 • Op deze website kun je tips vinden, om je kinderen thuis aan de slag te laten gaan met huiswerk.
 • https://wij-leren.nl/praktische-tips-thuis-leren.php  Hier vind je allerlei ideeën, ook vak-gerelateerd, om je kinderen te laten doen. Echt de moeite waard om te bekijken.
 • Leuke ideeën voor thuisonderwijs aan kleuters vind je hier.

Ook bij dit lijstje geldt: mocht je een mooie tip hebben, laat het alsjeblieft weten in de reacties, dan vul ik het lijstje aan!

Heel veel succes!

9 gedachtes over “De kinderen thuis tijdens corona: handige tips!

 1. Corline zegt:

  Leuk Maria,
  Ik heb al dagritme kaartjes gemaakt in overleg met K. Ook knutsels en werkjes gezocht bij het thema waar hij op school ook aan werkt en daar een pinterest bord van gemaakt. Verder duurde het buitenspelen vast veel langer dan school, maar dat is helemaal niet erg.
  Nog een tip: Als je lid bent van de bieb kun je je registreren voor de luisterbieb of e-books via de bieb. Even apart registreren met je gebruikelijke inlog en de apps downloaden ❤️
  Voor K. (5) heb ik bijvoorbeeld Boer Boris, Kolletje en Dirk en Ties & Trijntje gedownload als luisterboek.

  Geliked door 1 persoon

   • Maria zegt:

    Ties en Trijntje is voor mij dan weer een no go. Kan er niet tegen hoe er over bidden gepraat wordt in 1 van de verhaaltjes. Wil in kinderen dat niet meegeven, vindt het ik ronduit spotten.
    Ik vind het idd een hele uitdaging. Planning van school voor 3 kinderen en daarnaast het huishouden in plannen.
    Vind het ook erg tegenvallen als je zoals ik weinig energie heb en je normaal onder schooltijd op laadde voor erna. Nu heb ik ook nog eens pittige kinderen, die opdrachten niet doen als ze geen zin hebben.. zeer lastig als je ondertussen dan de andere(n) moet helpen met het schoolwerk.

    Aan de andere kant, er zijn altijd ergere situaties. De bruiloften waar zo naar toe geleefd wordt, als DE dag. Die nu in stukjes moet en waar zoveel onzeker is. De mensen die zo ziek zijn dat ze aan de beademing liggen in het ziekenhuis. Ook de ouders die moeten werken naast hun gezin en waar zoveel druk oplicht. En nog zoveel andere dingen.

    En dan maken we met elkaar er gewoon wat van!

    Like

   • MeMaree zegt:

    Herkenbaar, Maria. Aan de ene kant is het in veel gezinnen ingewikkeld. Maar tegelijk toch maar proberen per dag te leven en de schouders eronder te doen. Jij ook sterkte met je thuissituatie. En met elkaar bidden we voor alle moeilijke situaties.

    Like

 2. Maria zegt:

  Geachte ouder(s),
  Voor u en uw gezin zijn het bijzondere tijden. Vrij onverwachts is het dagelijks ritme van het naar
  schoolgaan of het bezoeken van de peutergroep doorbroken en zijn de kinderen thuis. Om u te
  helpen enige structuur aan te brengen in de ‘schooldagen’ wordt er om 9.00u een Bijbelverhaal
  voorgelezen en om 13.15u een waargebeurd verhaal. Hiervoor mogen we gebruik maken van de
  uitzendmogelijkheden van de Dorpskerk in Staphorst. U kunt thuis meeluisteren via
  https://www.hhkstaphorst.nl/kerkelijk-leven/meeluisteren
  Dit zal worden gedaan vanaf D.V. woensdag 18 maart tot en met maandag 6 april.
  Geef dit bericht gerust door aan grootouder(s) of andere eenzamen, temeer omdat zij D.V. de
  komende weken minder bezoek mogen ontvangen!
  Met vriendelijke groet,
  De directies

  Ik kreeg deze doorgestuurd. De moeite waard om te delen denk ik zo

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s