Bijna vier…

Een peuter van bijna vier. Menig moeder heb ik er over gehoord: “Hij is er zó naar toe om naar school te gaan!”

Nu Eep zelf bijna zover is, herken ik het aan alle kanten. Wat is het een lekker ventje, en wat weet hij al veel. Inderdaad, het is een uitdaging om hem bezig te houden. Hij is snel verveeld. Bovendien houdt hij van uitstapjes. Met een mama die er lang niet altijd op uit kan, zijn de dagen soms best lang.

Eep houdt van structuur en wil graag weten waar hij aan toe is. (Wanneer gaan we eten? Mag ik straks nog filmpjes kijken? Gaan we vandaag nog iets samen doen?) Ineens dacht ik aan dagritmekaartjes. Waarom zou ik niet net als in de kleuterklas de activiteiten van die dag zichtbaar maken voor hem?

In de kerstvakantie ben ik aan de slag gegaan en sinds een paar dagen hangen ze in de kamer. Per dagdeel, om het overzichtelijk te houden. En…tot nu toe heeft het succes! Hij kijkt nu na een activiteit naar de kaartjes om te zien “wat er aan de beurt is”. Voorheen was dat het moment dat hij begon te dralen en aan mij vroeg, wat wij zouden gaan doen (met de nadruk op WIJ).

Ik heb ervoor gekozen de kaartjes op te hangen met 2 verschillende kleuren knijpertjes. Als het kaartje aan een rood knijpertje hangt, is het iets wat hij alleen gaan doen. Een blauw knijpertje staat voor samen. Als ik iets moet uitleggen of deels begeleiden (terwijl ik ondertussen iets anders doe) gebruik ik zowel rood als blauw. Op die manier kan ik hem ook leren iets echt zelf te doen, door eenvoudig te wijzen op het knijpertje, maar is het ook zichtbaar dat we straks weer wat samen doen.

Het is voor mij belangrijk dat het een middel is. Dus het moet flexibel zijn. Wil Eep twee kaartjes liever andersom, dan mag dat. Ook is het prima als hij het kaartje van de trein ziet hangen, maar liever met de auto’s gaat spelen. Het grappige is dat hij zich er lang niet altijd aanhoudt, maar dan inderdaad makkelijker zelf iets pakt om mee te spelen. Alleen wat dat betreft al ideaal.

10 gedachtes over “Bijna vier…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s