Het leukste speelgoed

De feestdagen komen er weer aan. Woensdag is het pakjesavond en als je een gezin met kleine kinderen hebt en je hebt het financieel goed, dan ben je vast al aan het inslaan voor sinterklaas. Of je koopt en geeft cadeautjes met kerst, dan heb je nog even.

Ook wij hebben de mogelijkheid om pakjesavond te vieren. Ik ben van de controle en dus begin ik ruim op tijd met het kopen van cadeautjes. Best een uitdaging voor een jongetje dat zich snel verveelt en toch nog niet naar school gaat. Maar het is gelukt en ik heb er zin in om zijn gezicht te zien, bij al het moois. Toch zag ik zojuist weer opnieuw bevestigd, wat ik al vaker heb gedacht: het leukste speelgoed is gratis!

Een hoed gevouwen van een oude krant, een helm die we ooit bij een doe-het-zelfwinkel kregen, een oude portemonnee van papa of mama, papiertjes van theezakjes en bordjes en bekertjes uit de kast. Ook catalogi van postorderbedrijven zijn hier in trek. Zeker, ik vind gekochte cadeautjes ook leuk om te geven. Maar het mooiste is dat het voor een jong kind meestal niet uitmaakt, als het maar past bij zijn fantasie en leefwereld.

Een leuk fenomeen wat in de USA wat bekender is, zijn busy boxes. Dit zijn kleine bakjes, waar je een activiteit in doet voor een kind dat zich snel verveelt of zich even alleen moet vermaken. Een bakje met klei (opdracht: klei je naam in letters), een bakje met kralen en een veter (opdracht: maak een mooie ketting), of een gevuld met kaartjes met daarop legostapeltjes (opdracht: bouw deze stapeltjes na). Leuk om eens op te googelen. Er is zoveel mogelijk als je erover na gaat denken!

Het blijft een uitdaging om je kind te stimuleren zelf te spelen. Maar soms is een simpel idee mooier dan het duurste speelgoed. Tijd om elkaar ideeën van de hand te doen! Met welk speelgoed, dat je weinig heeft gekost, is jouw (klein)kind gelukkig?

7 gedachtes over “Het leukste speelgoed

 1. Elizabeth zegt:

  een pianokruk als keuken, het bed als schip om op te wonen. (de vloer is water), schoenenwinkel maken (alle schoenen van papa en mama en wel leuk als ze meedoen).
  fotoboekje met plaatjes die ze herkennen. Ach je kent het nog wel….leuke blogpost.

  Liked by 1 persoon

 2. Aritha Vermeulen zegt:

  Mijn kind had geen goede motoriek. Maar genoot toch van dingen als een ster maken of een spinnenweb van kastanje en wol (kijk op jouw foto, dat is mijn zoon – echt waar).

  Hij was als klein kind blij met dozen, een vergrootglas en een goede zaklamp.

  Like

 3. Sieka Drint-walma zegt:

  – een kleed/gordijn oid als dak over wat stoelen > huisje, tent; picknicken daarin: stukjes brood met verschillend beleg, drinken in een speelgoedkopje
  – wasmand als boot of bed of…..
  – beddentikkertje: soort van voetje van de vloer maar dan van bed naar bed
  – in spreidstand omhoog klimmen tegen de muren van de gang
  – zand + oude lepel + verpakking van iets
  – plastic hondenmand als zwembad
  – lege flessen in bad
  – oude kranten: verscheuren/knippen + plakken; tijdschriften e.d.: plaatjes uitknippen
  – vakantie”boek”: schrift en daarin tekenen/kleuren/schrijven over je belevenissen
  – verkleedkleren en schoenen, tassen enz. > voor rollenspel/toneelstukjes
  – “donkertje” verstoppertje in de schemerige of donkere kamer, geluidjes maken om gevonden te worden

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s