Helpend denken

Zie hem daar nou zitten. Er zit pindakaas op zijn wang en zijn helm heeft hij scheef op zijn hoofd gezet. Voor ik tegen hem kan zeggen dat hij tijdens het eten de helm moet af doen, kijkt hij me vastberaden aan. Luid verkondigt hij: “Ik ben Bob de Bouwer en ik kan álles maken!” Zijn vuist is gebald om zijn woorden extra kracht bij te zetten. Het zelfvertrouwen spat er vanaf! Prachtig, hoe kleine kinderen groot van zichzelf durven denken. Hoe ze zichzelf schaamteloos prijzen, zelfs in het bijzijn van anderen. Laatst stond hij op een kinderstoeltje en schalde hij door de kamer:”Mama, kijk eens hoe hoog ik sta? Ik ga met sprongen vooruit!”

Enigszins pijnlijk is het dan om te beseffen dat je als volwassenen het prijzen van jezelf (al is het in je hoofd) nog maar heel zelden doet. Natuurlijk is een zekere realiteitszin op z’n plaats. Maar het is me regelmatig overkomen dat ik me bewust werd van mijn gedachten over mezelf en dat deze niet helpend waren. Sterker nog, op sommige momenten kan ik mezelf echt afvallen. De lat ligt al snel hoog en dan merk je alles wat er fout is, of anders moet, of nog niet genoeg is.

Ga maar eens bij jezelf na. Heb je wel eens gedacht: Ik kan niks. Iedereen is ergens goed in, maar ik niet? Of: Ik ben niet geschikt om moeder te zijn. Ik kan niet eens…. Of: Wat ben ik voor een vriendin. Ik heb al weken niks van mezelf laten horen!”

je hoeft niet alles te geloven 2

Een bekende uitspraak is: Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt. Gedachten zijn nou eenmaal niet altijd de waarheid. Het heerlijke is, dat als je je bewust bent van een niet helpende gedachte, je hem zó uit je hoofd mag zetten. Toedeloe! Ga jij maar lekker buitenspelen. En vervolgens kan je rustig bedenken welke kloppende gedachte passend is.

Het avondeten is alweer mislukt! Wat zal…. wel niet van me denken. Wat ben ik toch een waardeloze huisvrouw. Ik kan niet eens koken, verander je dan bijvoorbeeld in: Balen dat het niet is gelukt. Maar ik deed mijn best en ik heb het weer geprobeerd, ondanks dat ik het moeilijk vind.

Het is oefenen, merk ik. Oefenen, oefenen, oefenen. Want vanzelf gaat het niet. Het mooie is dat God een Vader is. Hij brandt ons nooit genadeloos af en geeft steeds een nieuwe kans, als we Hem er om vragen. Hij wil ons bemoedigen en sterken. En Hij geniet van onze mooie kanten en prachtige talenten. Hij heeft ze namelijk zelf aan ons gegeven! Goed dus om je te realiseren wat je over jezelf denkt in allerlei situaties. En een mooi leerproces om dit bij te schaven. Net zolang tot je zonder schroom kan uitroepen: “Kijk eens, Papa! Ik ga met sprongen vooruit!”

9 gedachtes over “Helpend denken

 1. Gerdien zegt:

  Mooi beschreven, Maria. Vooral de zin ‘ik ben geen goede moeder, want…’ heeft heel vaak door mijn hoofd gespookt en dat doet het nog wel eens. Sinds ik met een vrouwenweekend meeging, heb ik steeds meer geleerd om heel bewust mooie en goede dingen te bedenken ipv de dingen die mis gingen. Maar het blijft een leerweg.
  Mooie laatste zin! 😘

  Like

 2. MeMaree zegt:

  Dank je wel! Gek eigenlijk, dat we zo in elkaar zitten, he? Terwijl we soms zo makkelijk de mooie dingen van anderen kunnen zien en benoemen! Gaaf om te lezen dat jij daarin ook een omslag hebt gemaakt (al blijft het oefenen)!

  Like

 3. elianne zegt:

  wat kan jij ontzettend goed rake stukken schrijven… bijna net zo goed als ik popjes kan maken… 😉 … nou… wat zijn we goed he samen…we gaan met sprongen vooruit… (maar dat van jou meen ik wel hoor (en nog meer dan dat want het is niet bijna net zo goed maar net zo goed of beter…) ik ben trots op je! en als ik jou was zou ik ook maar trots zijn op mezelf!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s