Huis op orde krijgen? 5 tips!

Mijn moeder lacht zich vast krom als ze deze titel leest, want als er iemand slordig, chaotisch en bewaarderig is, ben ik het. In mijn tienertijd vond ik regelmatig een briefje op mijn kamer of ik hem “asjeblieft” komende zaterdag wilde uitmesten en schoonmaken. En dat was dan meestal na herhaaldelijk vragen van mijn moeders kant.

Tegenwoordig ben ik nog net zo, maar heeft de troep zich vooral verzameld rond mijn werktafel. Ik heb ontzettend geluk gehad met de match van mij en Maus. Daar waar menig vrouw klaagt dat haar man nooit iets opruimt “omdat hij het gewoon niet ziet”, heb ik een nette en georganiseerde man getrouwd. En terwijl ik ‘vroeger’ alleen maar een gruwelijke hekel had aan opruimen, heb ik nu in de gaten dat het ook enorm handig kan zijn, om een ordelijk huis te hebben én dat opruimen ook makkelijker wordt. Daarom 5 tips van mij, die ik de afgelopen jaren opdeed en waardoor ik toch een beetje blij werd van opruimen:

 1. Gooi weg!

Het zal je na deze inleiding niet verbazen dat ik de bewaarder ben van ons tweeën. Dat heeft echt wel een functie, vind ik. Ik heb er altijd een reden voor iets te bewaren. Maar de laatste tijd ben ik daarin minder moeilijk geworden. Wat ik nu vooral bewaar zijn dingen waarvan ik zeker weet dat ik ze later nodig heb: postdoosjes (niet 100, maar 2 of 3 in huis hebben is handig), herbruikbaar verpakkingsmateriaal, glazen potjes, blikken trommeltjes. Heel handig om dat soort dingen in huis te hebben (zie tip 2). Maar goed, terug naar de tip: gooi weg. Maak er een gewoonte van om dingen regelmatig door je handen te laten gaan. Start klein. Leeg gewoon eens een la, sorteer en maak er een sport van zoveel mogelijk weg te gooien!

2. Zorg voor bakjes en potjes.

Verzamel spullen van een zelfde categorie die normaal los in de la liggen en doe dit in een bakje. Ik had bijvoorbeeld verjaardagskaarsjes, vlaggen-prikkertjes, miniknijpertjes etc. los in de la. Dit valt bij mij in de categorie verjaardag. Nu zit het allemaal in een trommeltje in de zelfde la. Geen chaos meer als ik iets nodig heb uit die la, dat is heerlijk!

3.  Verdeel de inhoud van je laden met la-verdelers.

Een logisch vervolg op tip 2. Sokken en onderbroeken los in een la? Koop bakjes. Een rommel-la in de keuken? Deel hem in. Eén vaste plek voor alles wat je daar vandaan wilt toveren. En opnieuw: gooi weg wat er niet hoort.

4. Maak een vaste opbergplek voor je spullen, daar waar je ze gebruikt.

Het opruimen loopt een stuk soepeler als je spullen een logische opbergplek hebben. Bovendien heb je ze altijd direct bij de hand op die plek. Wij hebben in de hal een winterdoos en een zomerdoos. Onze zonnebrillen, zonnebrandcreme, mutsen, handschoenen etc. hebben daar een vaste plek. Bij een nieuw seizoen hoef ik niet opnieuw te zoeken waar ik dat ook alweer had opgeborgen. En dat scheelt een hoop frustratie!

5. Leer jezelf dagelijkse opruimhandelingen aan.

Als je in je dagelijkse ‘route’ kleine dingen meeneemt, scheelt dat een heleboel groot opruimwerk. Wij gooien onze vuile was ’s avonds op een stapeltje bij de slaapkamerdeur. Maar de volgende ochtend gaat het steevast netjes de wasmand in, als we ons klaarmaken voor de nieuwe dag. Ons voordeel is dat wij er inmiddels allebei opletten. Hoe vaster het in je dagritme zit om zulke dingen mee te nemen, hoe minder je je er aan ergert als je de enige bent in huis die daar aan denkt.

Tot slot

Al met al ben ik blij dat ik er handiger in ben geworden… Verschillen blijven bestaan, maar als Maus mij soms wat rommel laat maken en ik hem zo nu en dan een opruimbui toesta (en zelf eens wat door het huis rausch) zijn we al een heel eind.

 

7 gedachtes over “Huis op orde krijgen? 5 tips!

 1. Gerdien zegt:

  Grappig om er achter te komen dat ik bijna al je tips al doe. Zelfs een soort zomer- en wintermandje heb ik 😀.
  Vroeger was ik ook zo’n verzamelbeest, nu ben ik juist heel opruimerig.
  Wel moet ik er op letten niet te veel lege bakjes en potjes te verzamelen. Maar ja, juist als ik ze weggooi, heb ik er een nodig 😉.
  Bewaar ze vooral ook voor telg nr. 3 die gek is op het verzamelen van steentjes, takjes, blaadjes en andere prut.

  Liked by 1 persoon

 2. mama zegt:

  Daar kan ik mijn winst mee doen! Ik ben ook een echte verzamelaar! Ik merk wel dat ik de laatste tijd ietsjes meer weg doe dan voorheen (2 dingen per maand ipv 1 per half jaar bv). Ik ga met je tips aan de slag!

  Like

 3. Dorien zegt:

  Thanks! Ik heb hier nog geen zomerdoos :). Wel een verjaardagsdoos met vlaggenlijnen, kaarsjes, lampionnen, vilten muts, knijpertjes, etc.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s