…brengt je veilig naar de stal

Hij strekt zijn handjes uit naar mij, vlak voor we gaan eten. Terwijl hij ze vouwt, begint hij vast te bidden:” Heje Tod,” Het is een bidvorm die we sinds kort doen hier. Eén van ons bid een eenvoudig gebed en Eep mag de woorden nazeggen en zo meebidden. Hij geniet ervan!

Bijbellezen is ook favoriet. Uit de ‘rode’ bijbel dan – de Prentenbijbel. Het gaat altijd over “Jesus!”en zodra we beginnen met lezen, galmt onze vent van Jezus, die de goede Heddúr is. Half en half vertelt hij me wat Maus voorleest, alsof hij me toevertrouwt welke mysteries hij te horen krijgt. Bij elk getal onder de tien dat voorbij komt, telt hij het luid na op zijn vingers, dwars door het bijbelverhaal heen. En ook een pagina met veel stralende kleuren, herkent hij. “Ennol!”, zegt hij dan. En als ik niet snel genoeg reageer: “Ennollen!”

Het een belangrijke taak die we hebben, zo niet dé belangrijkste: ons mannetje leren wie Jezus is en vertellen dat hij altijd veilig is bij hem. Wat is het wonderlijk om te zien hoe gefascineerd je kind is door alles om zich heen – en daarmee ook door alles wat bij God hoort. Fascinatie en tegelijk ook juist het eenvoudige: het hele leven is doorspekt met geloof. Want ook al zegt het hem nog niks, hij sluit alle zelfverzonnen liedjes af met ‘amen’. (“Bloemkool, bloemkool, bloehoemkool. Aaaaaamen!”) en prevelt hij bij wijze van grapje een gebedje als hij tijdens het handen wassen toevallig zijn handjes in elkaar vouwt.

Wat zal onze God genieten van het eenvoudige begin waarmee kinderen Hem onvoorwaardelijk een plek geven in hun leven! Als Eep op een ochtend niet kan wachten om naar de kerk te gaan – want daar mag hij met de kindjes spelen – zeg ik lachend tegen Maus:”Laten we hopen dat hij over veertien jaar nog steeds zo enthousiast is.”
Terwijl ze vertrekken, denk ik: ja, laten we dat hopen en daarom vragen. Heer, vult u aan waarin wij te kort schieten. Zodat dit kind van u, u blijft vinden – ondanks ons.

 

*voor mensen die minder thuis zijn in de christelijke liedjes: de titel van deze blog is een zin uit het kinderliedje ”Jezus is de Goede Herder”

12 gedachtes over “…brengt je veilig naar de stal

 1. Elizabeth zegt:

  Mooi zoals je Eep beschrijft..ik zie zijn gezichtsuitdrukkingen erbij…
  En zo bidden we mee….
  ” Geslachten gaan, geslachten zullen komen. Wij zijn in Gods bescherming opgenomen…”

  Like

  • MeMaree zegt:

   Hij is twee-en-een-beetje. De prentenbijbel is wat meer geschikt voor 4-10 jaar, vind ik. De verhalen zijn al wat langer. Maar ik vond de platen zo mooi. Wij wisselen af tussen de prentenbijbel en de peuterbijbel. En de kijkbijbel (hebben wij niet) is ook erg geschikt voor hele kleintjes.

   Liked by 1 persoon

   • appelboompje05 zegt:

    Dank je wel voor je reactie. Dan is onze kleine man (8 maanden en een beetje) nog zeker te klein. Hier is momenteel de “kiekeboebijbel” een hit maar vind die wat beperkt (staan maar 5 ‘verhalen’ in)

    Like

   • Maria zegt:

    Ben benieuwd wat je er van vind. Voor de kinderen veel te zien en groeit soort mee met de kinderen. Lees hem nu tussen de middag voor de jongste, maar als d’r broers d’r bij zijn, luisteren die ook nog graag. En ze weet het al heel goed: soot sitten! Om echt samen te lezen. Kan nu 4 bladzijde lezen, maar ben begonnen met een alinea.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s