Geniet ervan!

Pas reed ik met de auto onze wijk uit. Het was heerlijk weer. Er waren veel fietsers te zien. Het is voor mij regelmatig periodes niet te doen om te fietsen. Van een klein stukje kan ik dan al helemaal uitgeput zijn. Meerdere dagen gevloerd. Geniet ervan, dacht ik in mezelf tegen al die fietsers, geniet er asjeblieft van en besef hoe heerlijk het is dat je kunt fietsen! Even ergens naartoe, hup de fiets pakken en gaan! Zonder moe te worden.

“Geniet er (nog maar) van”, is ook één van de vele cliché’s die je hoort als je zwanger bent (van de eerste). Dit gaat dan over alle momenten dat je nog kan uitslapen, je benen omhoog kunt doen, zelf kunt bepalen wanneer je een dutje gaat doen en hoelang. Eigenlijk over alles, waarbij je nog geen ‘last’ hebt van een rondlopende peuter.

 

Oh, genieten deed ik voor en tijdens mijn zwangerschap zeker! Ik was me er erg van bewust dat ik kon uitslapen. Dat ik boodschappen kon doen wanneer ik wou. Dat ik mijn vrije tijd kon besteden aan mezelf. Maar zo rozegeur en maneschijn was dat ook weer niet. Ik wilde graag een kindje en keek dáár naar uit. En zij, die zeiden:”Geniet er nog maar even van,” zij hádden een kindje.

Weet je wat het vaak is, als je het zinnetje “Geniet er maar van” hoort? Naast dat het vaak goed bedoeld is, zit er ook een ondertoon in. Er klinkt in door, dat deze mensen op een bepaalde manier niet tevreden zijn met hun eigen situatie. Bij mij, omdat ik soms tijden niet kan fietsen. Bij een moeder omdat ze het moeilijk vind dat ze geen eigen ruimte heeft, nu ze voor haar kind(eren) moet zorgen.

Geniet er nog maar even van… want straks heb je gebroken nachten (zoals ik)
Geniet er nog maar even van… want straks heb je geen tijd meer voor jezelf (zoals ik)
Geniet er nog maar even van… want straks…

Natuurlijk zijn die gedachten niet persé verkeerd. Het is logisch, dat je pas de mooiheid, fijnheid, goedheid van iets beseft, als je het niet hebt. Maar misschien moeten we niet zo ons best doen, om dat een ander duidelijk te maken, als we er zélf last van hebben. Wat voor jou iets kan zijn, waar je van zou genieten, kan voor een ander juist een pijnpunt zijn. Laten we vooral genieten van dat wat we op dit moment hebben, of krijgen. Het zonnetje dat schijnt of juist die fikse regenbui. Een kus of een glimlach. Een wilde aardbei die je ontdekt tussen de tegels. Een compliment dat je krijgt. Een baby die vredig ligt te slapen. Een warme douche.

Het kan zo klein zijn, en toch zo waardevol. En misschien dat je het op een ander moment zal missen. Dus: geniet ervan!

4 gedachtes over “Geniet ervan!

 1. Corline zegt:

  Van de week had ik het er met een cliënt over dat het soms maar goed is dat je je niet altijd in een ander kan verplaatsen. Het is niet altijd zinvol om te bedenken dat een ander pijn heeft of wat die niet meer kan. Het is beter om bij jezelf stil te staan en te kijken wat je wel kan. Zo geniet je meer. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je je nooit moet verplaatsen in een ander , want soms is het echt wel zinvol om dat te doen zodat je ook rekening kan houden met een ander (niet zo hard lopen, dingen aan de kant zetten, even vuilnis wegbrengen…) Het sluit wel aan bij jou tekst denk ik… (in mijn hoofd komen dingen altijd beter tot uitdrukking dan wanneer ik ze opschrijf ;))

  Liked by 1 persoon

 2. Miriam zegt:

  Mooie boodschap! Genieten van dat wat je hebt. Het is overal op toepasbaar. Zelfs op het beperkte leven dat ik nu leid… Want ben ik straks (hopelijk eindelijk es een keer weer!) gezond, dan zal ik ook vast bepaalde momentjes of patroontjes van nu gaan missen…

  Like

 3. Deborah zegt:

  Dat is zeker een mooie blogpost, en inderdaad linkt hij best goed met die van mij. Leuk! Wat ik ook een goeie vind is die opmerking: ‘Geniet er nog maar van’. Zo herkenbaar dat mensen dat soort opmerkingen best vaak maken vanuit hun eigen ‘ik-gedachte’, niet per definitie verkeerd, maar je hebt dan soms het gevoel dat je niet écht gezien wordt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s